Wednesday, November 23, 2011

Kisah di Klinik Doktor Sa'edon dan Rakan


Masuk hari ni, dah genap masuk 2 bulan 5 hari Klinik Doktor Sa'edon dan Rakan beroperasi 24 jam. Sebelum ini, waktu operasi adalah waktu standard. 8 pagi sampai 11 malam sahaja. Tapi oleh kerana permintaan ramai daripada pesakit-pesakit, Dr. Sa'edon serta rakan kongsi beliau iaitu Dr. Ahmed Alban mengambil keputusan memanjangkan waktu operasi klinik mereka.

Lagipun di daerah kawasan kliniknya, takde lagi klinik yang berani dan into bukak stail 7-Eleven ni. Bolehlah dia berbakti lebih sikit kepada masyarakat. Terasalah juga yang dia ada sumbangan pada komuniti setempat. Bak kata pepatah urban, buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali, buatlah banyak kali.

Hari ni giliran Dr. Sa'edon pulak bertugas di waktu malam. Dr. Sa'edon mengerling jam di dinding sambil menguap. 1.59 pagi. 

"Huaaaaaaaaahhh...." agak kuat jugak sound efek yang keluar, walaupun jenuh jugak dikontrol dan diejas. Bukan apa, tak molek pulak kalau didengar oleh pembantu klinik beliau iaitu Cik Lisa Jasmei dan Cik Liana Suriyani. Bak kata pepatah kempen politik, kepimpinan melalaui tauladan.

Selepas pukul 11 malam tadi, ada dalam 5 orang pesakit. Selalunya lepas pukul 2 pagi, pesakit sudah mula berkurangan. Jadi dapatlah Dr Sa'edon melelapkan mata sekejap-sekejap. Kalau ada yang datang pun, selalunya kes-kes kecemasan dan kritikal ringan.

'Tok!Tok!' pintu sambungan bilik rawatan beliau dengan bilik tempat ubat diketuk oleh pembantu beliau, Lisa Jasmei.

'Krrriukkk..' pintu dibuka dan Lisa Jasmei masuk dengan membawa dokumen rekod pesakit.

"Ada patient doc." kata Lisa Jasmei pada Dr. Sa'edon yang tengah menggenyeh mata.

"Hmmm...ok panggil dia masuk." Dr Sa'edon memberi arahan pada Lisa Jasmei sambil melihat rekod pesakit yang nampak gayanya pesakit baru yang tak pernah datang ke kliniknya sebelum ini.

"Siti Nurhalijah!" panggil Liana Suriyani dari pintu bilik rawatan klinik. Seorang wanita berbaju kurung berwarna putih berbunga merah bingkas bangun dari kerusi menunggu.

Bau harum mengiring wanita bernama Siti Nurhalijah itu. Harum dan wangi. Lisa Jasmei terasa seperti beliau sedang lalu dikawasan tempat jual minyak wangi di shopping complex. Hmm....

"Ya cik, sakit apa?" tanya Doktor Sa'edon.

"Entahlah doktor, saya rasa macam sejuk-sejuk badan, pening pusing-pusing kepala saya ni doktor.." kata wanita tersebut.

"Muka awak nampak pucat. Macam kurang darah. Mari saya periksa tekanan darah awak." Doktor Sa'edon memandang kepada Lisa Jasmei seakan memberi isyarat untuk memasang alat untuk mengukur tekanan darah pada lengan pesakit tersebut. 

Liana Suriyani yang duduk di muka pintu antara bilik rawatan dan bilik pendaftaran klinik mengangguk-angguk seolah bersetuju dengan kata Doktor Sa'edon yang mengatakan muka wanita itu pucat. Nampak macam berpengalaman si Liana Suriyani ni, padahal baru saja 3 minggu berkerja di klinik ini.

Setelah selesai alat dipasang pada lengan wanita tersebut, Doktor Sa'edon mula memicit pam alat tersebut. Doktor Sa'edon memegang pergelangan tangan dibahagian nadi pesakit tersebut untuk mengambil bacaan.

Doktor Sae'don menggosok-gosok bahagian nadi pesakit tersebut. Kelihatan seperti tercari-cari sesuatu. Doktor Sa'edon menggeleng-geleng kepala dan nampak sedikit resah.

"Kenapa doktor?" tanya wanita tersebut.

"Err..takde apa-apa, sila pusing kebelakang saya nak check." Doktor Sa'edon mengarahkan wanita tersebut berpusing sambil beliau mengenakan stethoskop ke telinga. Doktor Sa'edon meletakkan alat tersebut ke belakang dada wanita tersebut.

Tak semena-mena Doktor Sa'edon tersandar ke belakang. Seolah cuba menjauhkan diri dari wanita tersebut.
"Kenapa doktor? Tak dapat detect nadi saya sama bunyi degup jantung saya ke?" tanya wanita tersebut sambil berpaling ke arah doktor.

Doktor Sa'edon pucat. Lagi pucat setelah wanita tersebut mengakhiri soalan dengan senyuman dan hilai tawa yang seram.

Liana Suriyani sudah tidak boleh berdiri. Lisa Jasmei pula tegak berdiri tak berkata apa-apa. Kebarangkalian terkincit dalam seluar itu ada.

Bau wangi tadi menjadi semakin kuat diiringi dengan hilaian tawa wanita tersebut yang hilang keluar seperti angin lalu dari Klinik Doktor Sa'edon dan Rakan.

Besoknya Klinik Doktor Sa'edon dan Rakan tutup seminggu dan selepas itu tidak lagi beroperasi 24 jam.



belasah saja!

9 comments:

  1. aku yg baca time maghrib2 ni pon takut..hahahha

    ReplyDelete
  2. skrip bagus ni. tipu je kan?? huhu!

    ReplyDelete
  3. kemat, ko dah pk tak saranan aku dulu? buat novel unsur komedi. ko ade bakatla kemat.. bakat menulis gaya komedi. siyes aku tak tipu. aku betul2 ni.

    tak caya ko tanye pakar novel kita tu, incik kubakoya tuh!

    ReplyDelete
  4. Greetings and Good Day !

    We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-

    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary RM7,000 (starting)

    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-
    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR
    TEL / FAX: 03-90114833

    Sender:-
    Ir. Aznial Rahmat
    Director
    KASIH Group
    012 312 9264
    aznial@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Salam... ni cerita betul ke? Nak minta izin letak scene ni dalam cerpen boleh tak? Sebab heroin cerpen saya doktor.

    ReplyDelete
  6. Lepas selongkar belog ni baru tahu ni blog pnulis cerpen. Sorry sangat. Saya xjadi ambil cerita ni. Ingtkn kisah benar tadi.

    ReplyDelete

  7. Cerita yang bagus.. teruskan..
    Tumpang Iklan
    Abang..cepatlah...
    Dah tak tahan ni..erm
    >>>Baca Sini Kalau Berani!<<<

    ReplyDelete
  8. RENEW ROADTAX DAN INSURANS SECARA MUDAH
    ONLINE MELALUI TELEFON SAHAJA
    SEMUANYA DI HUJUNG JARI.

    RENEW ROADTAX ONLINE JE SEKARANG!

    ReplyDelete

Ada komen? Kalau ada mari tulis sini.

Related Posts with Thumbnails