Saturday, August 21, 2021

Gila!

Tahun 2021, aku menyaksikan ramai orang menjadi gila. Bukan gila yang betul-betul 'gila', walaupun ada sahaja yang gila dengan kegilaan suasana dunia yang semakin menggila. Ini gila disebabkan oleh nafsu. Nafsu yang ditambah dengan dendam, kuasa, pangkat, kedudukan dan populariti. Semua ini datang dari satu ujian. Ya, umat kita memang akan duji dengan fitnah dahsyat, iaitu harta. Ada harta, kita saudara. Takde harta, tengok pun sebelah mata.

Tengok sahajalah kepimpinan negara kita. Bertukar lagi PM kita. Benda ni akan menjadi satu kitaran atau 'loop' selagi ada yang tak berpuas hati. Belum pun PM 9 kita mengangkat sumpah, sudah tular cerita yang berkaitan beliau tentang PRU di Sabah yang katanya telah menjadi punca kes Covid-19 meningkat. Hmm.. entahlah. Aku tak berapa gemar dengan kisah politik, tapi kena ambil tahu juga. Sebab kita punya hak dalam menentukan kepimpinan negara.

Pandemik ini juga banyak menimbulkan resah gelisah. Ramai terjejas. Pendapatan, hubungan kekeluargaan, pendidikan dan macam-macam lagilah. Ramai yang terganggu fikiran. Bagi aku ini bukan gila, cuma terganggu kesihatan.

Yang gila adalah orang yang gila harta, gila pangkat, gila kuasa. gila darjat, gila kedudukan. 

Gila!

belasah saja!

No comments:

Post a Comment

Ada komen? Kalau ada mari tulis sini.

Related Posts with Thumbnails